No Power = No Coffee

Jaren geleden had ik, zoals iedereen wel eens heeft meegemaakt, een stroomuitval.
Geen probleem, over het algemeen is het meestal maar van korte duur (maximaal een aantal uren).  Als er weer stroom is gaat alles wel weer werken, totdat ….
…. een server niet meer ging opstarten. Wat bleek, de harddisk gaf problemen.
Of dat nu kwam door de stroomuitval en het weer inschakelen daarvan (spanningspiek) of door de ouderdom van het systeem, laat ik even in het midden.
één ding is zeker, abrupte stroom uitval en weer abrupt aangaan is nooit goed voor elektrische componenten.
Soms zie je ook wel eens het licht flikkeren, ook dat is niet goed voor je elektronica.

De laatste jaren heb ik, en waarschijnlijk meer huishoudens, steeds meer systemen aan staan die ik liever niet plotseling zie uitgaan. Denk bijvoorbeeld aan je NAS of Router/modem. Moet dat wel, dan liefst gecontroleerd.
Ook bijvoorbeeld de telefoon zie ik niet graag onderuit gaan. Steeds meer huishoudens hebben een All-In pakket bij hun provider inclusief (vaste) telefonie en/of een DECT (lees: draadloos) telefoon en vaak ook nog aangesloten op de modem die dan niet meer zal werken. Ook de zendmasten voor mobiele telefoon blijven niet echt lang in de lucht of zijn juist overbelast door de grote vraag aan gesprekken. Lekker rustig zal je denken, maar je moet maar net even de nooddiensten moeten waarschuwen omdat je huis in de brand staat of dat je beneden aan de trap ligt met een gebroken been of erger nadat je naar beneden bent gevallen!

Dat heeft mij een aantal jaren geleden er toe doen besluiten om voor die systemen die schade zouden kunnen ondervinden bij stroomuitval en/of stroomdips te voorzien van een noodstroom voorziening.
Een noodstroomvoorziening heeft een ingebouwde accu die ervoor zorgt dat alle aangesloten apparatuur, zoals bijvoorbeeld een router, modem, alarmsysteem, Domotica, Nas-Server, Mediabox, e.d. blijft werken als de stroom uitvalt. Tevens vangen deze systemen spanningsdips op. Hierdoor voorkom ik mogelijk schade aan apparatuur alsmede verlies van gegevens.

Ik heb voor een noodstroomvoorziening (UPS) gekozen waarvan ik zelf eenvoudig de batterij kan vervangen en die aangesloten is op mijn netwerk.
Door die koppeling met het netwerk heb ik er voor gezorgd dat bijvoorbeeld mijn NAS’en en overige apparatuur voor zover noodzakelijk “langer” beschikbaar blijven.
Als bij mij de stroomvoorziening niet binnen 5 minuten weer beschikbaar is dan zullen een aantal systemen, zoals mijn NAS, automatisch gecontroleerd down gaan.

Mijn UPS zal circa 40 minuten stroom leveren aan mijn NAS, routers, switches en DECT telefoon. Hiermee zal ik het voorlopig moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *