Geen stroom ook geen Telecommunicatie !

Vandaag de dag maken we volop gebruik van telecommunicatie in wat voor vorm dan ook. Daar hebben we direct of indirect stroom voor nodig.

Nederlandse huishoudens zijn over het algemeen onvoldoende voorbereid op uitval van telecommunicatie als gevolg van stroomstoringen. Dat blijkt uit onderzoek van Agentschap Telecom. Men is zich nauwelijks bewust van de effecten van uitval, terwijl die afhankelijkheid de afgelopen jaren is toegenomen. Nederlanders vinden het niet nodig diensten of apparatuur aan te schaffen waarmee telecommunicatiediensten ook tijdens een stroomstoring gebruikt kunnen worden. De gemiddelde duur en frequentie van een storing wordt daarvoor als te beperkt ervaren.

Gevolgen uitval telecommunicatie

De resultaten laten zien dat de gemiddelde Nederlander nauwelijks bewust is van de kans op uitval van telecommunicatie en de consequenties ervan. Dit terwijl de gevolgen toch hinderlijk en zelfs ernstig kunnen zijn. Dat geldt voor consumenten, maar zeker ook voor bedrijven-aan-huis. Naast het feit dat het opladen van mobiele telefoons dan niet meer mogelijk is, kunnen ook administratiesystemen, betalingsverkeer of beveiligingssystemen uitvallen.

Stroomuitval in Nederland behoort tot de laagste van Europa. Volgens onderzoek van Agentschap Telecom wordt gemiddelde Nederlander ongeveer 1 keer per 3 jaar getroffen door een stroomuitval. Deze uitval duurt dan gemiddeld 75 minuten. De kans dat de gemiddelde Nederlander langer dan 2 uur een stroomonderbreking heeft is ongeveer 1 keer per 20 jaar. Ieder jaar hebben ongeveer 350.000 huishoudens langer dan 2 uur geen elektriciteit.

Stroomvoorziening en de effecten van uitval

Kan jij nog bellen of op internet?
Bellen;
Heb je een vaste telefoon? Grote kans dat je daar niet meer mee kan bellen. Je mobiele telefoon doet het in het begin nog wel maar als de stroomstoring langer duurt kan je geen verbinding meer krijgen met het mobiele net.

 1. Een powerbank is handig voor op reis en op vakantie maar ook tijdens een stroomstoring. Heb je nog geen powerbank? Misschien een leuk verjaardagscadeau!
 2. Heb je geen powerbank, maar wil je wel je telefoon opladen? Denk dan aan het opladen in een auto of met een elektrische fiets? Mogelijk dan je op die manier je telefoon kan opladen.
 3. Gebruik je telefoon zo min mogelijk als je verwacht dat een storing lang kan duren. Niet alleen om de batterij te sparen van je toestel, maar ook om mobiele netwerken te ontlasten en beschikbaar te houden voor alarmnummer 1-1-2.
 4. Heb je geen mobiel bereik? Het kan zijn dat op een andere plek binnen of buiten wel bereik is.
 5. Soms valt het mobiele netwerk van een provider uit. Een extra (prepaid) aansluiting bij een tweede aanbieder biedt dan mogelijk uitkomst. Of zorg ervoor dat je partner / gezin een andere aanbieder heeft. Ook een “dual sim telefoon” biedt uitkomst. Dat is dus een telefoon met twee simkaarten en dus twee verschillende telefoonnummer twee mobiele aanbieders.
 6. Maak je nog gebruik van een ISDN-lijn? Deze apparaten krijgen hun stroom van het telecomnetwerk en zijn daarom redelijk betrouwbaar bij langdurige uitval van stroom. Gebruik daarom bij voorkeur een ISDN-toestel die zonder stroom blijft werken.
 7. Heb je nog een vaste telefoon zonder router? Om stroomvoorziening te garanderen kun je het beste ook een bekabeld toestel in huis hebben. Het basisstation van een draadloze (dect) telefoon kan zonder stroom uitvallen.

Internet;
Zonder stroom heb je geen vast internet Je mobiele telefoon doet het nog wel maar als de stroomstoring langer duurt kan de provider de toegang tot het internet uitschakelen om het alarmnummer 1-1-2 bereikbaar te houden.

 1. Heb je geen internetverbinding meer? Het kan zijn dat je elders in huis of buiten nog bereik hebt. Heb je langere tijd geen internet? Probeer dan te achterhalen of het netwerk op een andere locatie wel werkt.
 2. Heb je nog geen powerbank? Schaf er één aan! Handig voor op reis, op vakantie maar ook tijdens een stroomstoring.
 3. Wil je langer kunnen doorwerken op je PC?
  Schaf dan een UPS-systeem aan als noodstroomvoorziening. Hiermee kun je langer doorwerken en gaat je werk niet verloren. Een UPS-systeem kan ook de WiFi-router van een ADSL- of glasvezelverbinding in de lucht houden.
 4. Als echt het niet meer doet, haal dan je radio met batterijen van stal…

Ongemakkelijk of serieus

Uitval van telecomdiensten door stroomstoring veroorzaakt niet alleen ongemak, maar heeft ook andere, serieuzere gevolgen:

 1. uitval maakt het lastig om de storing te melden bij de beheerder van het elektriciteitsnet;
 2. uitval beperkt de mogelijkheid om informatie te ontvangen over de storing;
 3. uitval hindert het eigen vermogen om actie te ondernemen om de gevolgen van de uitval te beperken, bijvoorbeeld om hulp in te roepen bij familie, mantelzorgers en hulpdiensten.

De telecomsector is volledig afhankelijk van de stroomvoorziening om haar diensten te kunnen leveren. Dit betekent dat stroomuitval het einde van de dienstverlening betekent, tenzij er noodstroomvoorzieningen aangesloten zijn over alle onderdelen van de communicatieketen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *