Gasloos wonen… is de (verre) toekomst!

Het tijdperk van fossiele energie is bijna voorbij: Nederland heeft, net als vele andere landen in de wereld, de doelstelling afgesproken om in 2050 CO2-arm te zijn.
Alle inwoners en bedrijven van Nederland krijgen dus de komende jaren te maken met de overgang naar duurzame energie.

Om even bij het gas te blijven zal ons huis bijvoorbeeld in de toekomst op een andere manier moeten worden verwarmd in plaats van met de gasketel.

Over een aantal jaar kookt niemand meer op gas, maar op elektriciteit. De cv-ketel gaat de deur uit. De verwarming zal worden overgenomen door warmtenetten.

We moeten bewust gaan worden dat fossiele energie eindig is en we moeten er tevens van doordrongen zijn dat de winning van aardgas niet houdbaar is.

Alternatieve vormen van warmtevoorziening moeten worden ingezet.
Je kan denken aan aan woningen die veel energiezuiniger worden in combinatie met stadsverwarming, warmtepomp of volledig elektrische vormen van verwarming.

Stroomnet nog niet klaar

Een aantal netwerkbeheerders, zoals Stedin is enthousiast, maar noemt ze voorlopig nog onhaalbaar. Volgens Stedin is gasloos wonen zeker de toekomst, maar wel een verre toekomst. Eer dat een groot deel van de woningen volledig draaien op elektriciteit, schijnen we niet een paar jaar; maar eerder een aantal decennia verder te zijn. Nederland moet op de schop om het  haalbaar te maken en dat kost veel tijd.
Daarnaast is ons stroomnet nog niet berekend op een gasloze samenleving; dat kan het simpelweg nog niet aan.

 

Bron: o.a. mijnenergie2015.nl, NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *