Raspberry en registratie stroomverbruik

Raspberry Twee jaar geleden had ik een Raspberry gekocht. Dat is een minicomputertje op creditkaart formaat. Kost weinig en verbruikt weinig stroom (circa 2,5 watt) en daar kan je leuke  dingen mee doen, zoals eigen programmaatjes mee maken of gebruiken als media spelertje die je vervolgens met een HDMI kabel aan de tv kan koppelen.

Allemaal wel leuk maar vervolgens bleef deze toch ergens op de plank liggen. Zonde toch.
Weet je wat, dacht ik, ik ga deze inzetten om mijn stroom verbruik te monitoren. Ik had ergens nog een p1 kabel liggen die ik ooit p1 kabelgebruikt had om mijn slimme meter met mijn laptop te verbinden om d.m.v. Putty ook mijn stroom verbruik te monitoren. Dit was leuk om te zien maar eigenlijk onpraktisch om de dood eenvoudige reden dat dan mijn laptop constant aan zou moeten staan. De slimme meter is een aantal jaren geleden geïnstalleerd omdat teruglevering door mijn zonnepanelen niet werd geregistreerd.

Domoticz

Ik bewandel graag de weg van de minste weerstand. Dus na wat gezoek kwam ik het open source  programma Domoticz tegen die ook perfect draait op een Raspberry. Op de Raspberry zitten meerdere USB aansluitingen, hierop kon mooi de p1 kabel op worden aangesloten. En ja hoor de registratie van mijn stroomverbruik is een feit. Dag en nachttarief wordt apart vermeld evenals registratie teruglevering stroom. De Raspberry hangt netjes in de meterkast aangesloten op mijn netwerk. Door middel van een webbrowser of een app (laptop, pc, iPad, iPhone, e.d.) kan ik eenvoudig naar Domoticz gaan om realtime de gegevens te raadplegen en uiteraard om historische overzichten te bekijken.

Dit opent de weg naar nog meer leuke dingen. Want Domoticz wordt ook gebruikt voor de automatische aansturing van verschillende componenten zoals aan en uitzetten verlichting, registeren van beweging of duisternis waarop vervolgens een actie kan worden uitgevoerd zoals verwarming of verlichting aan of uit zetten.
Kortom Domotica.

Wellicht een vervolg hierop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *