Woningbrand! Brandblusser?

Woningbrand door droger

De brand is ontstaan in de bijkeuken. De droger vatte vlam. Bij de brand kwam veel rook vrij, maar er raakte niemand gewond.

Woningbrand door oplader

Tablet die ‘s-nachts aan de oplader ligt is door oververhitte van de accu of batterij verbrand.

Dit zijn zo maar twee artikel die je regelmatig tegen kan  komen.

Met alle elektronica vandaag de dag neemt de kans op een brand behoorlijk toe.
Zeker in huis waar gemiddeld 6/7 elektrische opladers zijn of waar de apparatuur op “standby” staan is de kans op een woningbrand explosief gestegen.

Van de 7.500.000 huishoudens in Nederland hebben er maar 300.000 een brandblusser in huis? (onderzoek 2016). Dit is maar 4%! Dat is eigenlijk best wel verontrustend!

Om te voorkomen dat een brand zich kan uitbreiden is het belangrijk dat de brand snel geblust wordt. Dit kan met water of een brandblusser.
In bedrijven hangen altijd brandblussers, een rood apparaat aan de muur. Waarom niet in je woning!
In brandblussers zit wel verschil. Je hebt bijvoorbeeld een schuimblusser, poederblusser, CO2 blusser, slanghaspel etc. Qua model brandblusser lijken een schuimblusser en poederblusser erg op elkaar.

Hoe maak je een keuze

Dit is helemaal afhankelijk waar de brandblusser komt te hangen. Is dit op een plek waar veel kostbare apparatuur staat, en dat is meestal wel bij je thuis, denk bijvoorbeeld aan je TV, Laptop/pc en overige elektronica in drogers, vaatwasser en noem maar op, dan is het raadzaam om een schuimblusser te kopen. Voor pak hem beet 45 euro heb je er één van 6kg.

Een poederblusser is wel iets goedkoper maar een nadeel is toch wel de nevenschade.
De inhoud van een poederblusser bestaat uit chemicaliën die uiteindelijk zout vormen, zout trekt vocht aan en voilà; het leed is geschied. Poeder gaat namelijk overal tussen zitten en in sommige gevallen zullen de storingen aan apparaten en voertuigen pas na maanden optreden omdat het dan pas doorgedrongen is tot diep in het apparaat of mechanisme.

Ben jij voorbereid?

Ik wel. Ik zelf heb thuis al een aantal jaren een schuimblusser hangen. Ik hoop deze overigens nooit te hoeven gebruiken.

Zelfs iemand die nog nooit heeft geblust met een brandblusser, kan een schuimblusser makkelijk bedienen. Doormiddel van de directe sproeistraal is het vrij eenvoudig om de brand te blussen.

Eén antwoord op “Woningbrand! Brandblusser?”

  1. Het klopt dat bedrijven bijna altijd brandblussers hebben. Thuis is dit inderdaad nodig. Mijn oom heeft thuis zelfs een slanghaspel, omdat hij in een grote villa woont. Dan kan hij veel blussen, want een brandblusser is snel leeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *