Raspberry deel 2

Zoals eerder al gemeld heb ik mijn Raspberry met het freeware software pakket Domoticz een tijdje geleden ingezet om mijn stroomverbruik rechtstreeks van mijn slimme meter te monitoren. Dat werkt prima.

De afgelopen Kerstperiode  was een mooie gelegenheid om te onderzoeken of er een uitbreiding van de mogelijkheden zou kunnen plaatsvinden.

Ik was al in het bezit van een aantal KAKU compenten (Klik Aan en Klik Uit). Deze werken over het algemeen op een frequentie van 433Mhz.
Dit zijn simpele insteekstekers die in het stopcontact worden gestoken waar vervolgens de steker van bijvoorbeeld een lamp in gestoken kan worden. Door middel van een afstandbediening kan deze aan of uitgezet worden.
Veel leuker natuurlijk als dit min of meer geautomatiseerd zou kunnen worden om bijvoorbeeld op een vast tijdstip of onder bepaalde voorwaarden zonder mijn tussenkomst te kunnen schakelen. Ook de buiten(kerst)verlichting kan hier dan op worden aangesloten.

We hebben dan natuurlijk wel een 433Mhz zender en ontvanger nodig. Deze kan dan aangesloten worden op de Raspberry waar dan Domoticz het verder kan regelen.
Nu kan je natuurlijk een kant en klaar pakket kopen waar je dan enige honderden euro’s aan kwijt bent. Veel leuker natuurlijk als het wat goedkoper zou kunnen.

Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op de RFlink Gateway 433Mhz. Te koop in de Nodo-shop voor 38 euro.
Dit is een pakketje dat componenten bevat voor het bouwen van een RFLink Gateway, een Arduino Mega compatible, Antenne en USB kabel. Een handleiding wordt er bij geleverd. Op YouTube zijn instructie filmpjes beschikbaar.
Uiteraard moet hier dan nog wel de firmware op geplaatst worden. Deze is kosteloos te downloaden. Fluitje van een cent…
RFlink koppelen aan de Raspberry en installeren maar.
De binnen verlichting laat ik 10 minuten voor zonsondergang aan gaan. Terwijl de buitenverlichting 15 minuten na zonsondergang aan gaat. De volgende dag gaan deze weer uit 15 minuten voor zonsopgang. Ook de vijverpomp kan ik hiermee schakelen.
Voor de kerstverlichting had ik een andere keuze gemaakt qua schakeling Deze ging dus ook automatisch aan en uit.

Eureka! Het werkt.
Verder kunnen er natuurlijk nog bewegingsmelders, deurcontacten of schemersensors er aan toegevoegd worden waarop ook weer geschakeld kan worden.
Via een webbrowser (PC, iPad, Mobiel) is het systeem ook te benaderen om bijvoorbeeld handmatig te kunnen schakelen. Ben je een beetje handig met je router dan kan je ook een poort openzetten om buitenshuis het e.e.a. te bedienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *