Koeling dankzij zonnepanelen

Helga van Leur gaf laatst in een tweet aan dat als we alle lege daken zouden benutten voor opwek van zonne-energie het ook nog weer eens scheelt in het koelen binnen het gebouw omdat door de geplaatste zonnepanelen het minder heet wordt op het (platte) dak.

Ik kan dit persoonlijk positief bevestigen. Ik heb namelijk ook zonnepanelen op mijn plat dak liggen waaronder een (slaap)kamer is gesitueerd. 
De temperatuur in die kamer is op warme dagen, als de zon schijnt, een aantal graden lager dan voorheen toen er nog geen zonnepanelen op lagen.

Te heet om aan te raken

Zonnepanelen die in de zon liggen, kunnen heel heet worden: Wel twintig tot dertig graden warmer dan de buitentemperatuur.
Op warme dagen kun je er je hand soms niet op leggen zonder jezelf pijn te doen! Toch is het niet zo dat deze warme panelen op het dak zorgen voor een warmere zolder onder het dak: Hoe zit dat precies?
Objecten die in de zon liggen, worden warmer: het zonlicht wordt omgezet in warmte, met name bij donker gekleurde objecten.

Maar zonnepanelen zetten een deel van het zonlicht om in iets anders: stroom. En die stroom wordt weggevoerd via de kabels en elders in huis gebruikt. Een gedeelte van de energie die anders in warmte zou worden omgezet, wordt op deze manier afgevoerd, waardoor er sprake is van verkoeling.

Ventilatie

Over het algemeen liggen zonnepanelen een stukje boven het dak, met een laagje lucht tussen het dak en de panelen. Die lucht zorgt voor ventilatie, waardoor er meer verkoeling optreedt. Op die manier blijft er minder warmte over die het dak bereikt.
Mensen die zonnepanelen op het dak hebben laten plaatsen, kunnen erover meepraten: De temperatuur op zolder neemt op zonnige dagen merkbaar af, en zo wordt een zolder die onaangenaam warm was, soms een mooie plek voor een slaap- of studeerkamer.
Het verkoelend effect van zonnepanelen is ooit onderzocht (september 2011) door de Universiteit van Californië met behulp van warmtebeeldcamera’s.
De conclusie was dat de temperatuur onder het dak met 2 tot 3 graden celsius afnam dankzij de panelen.
Dat is toch mooi meegenomen op warme dagen; zonnepanelen die niet alleen je huis van gratis schone stroom voorzien, maar ook nog bijdragen aan een koeler huis:
Een typisch voorbeeld van een echte win-win situatie!

Bron: Tweet Helga van Leur, Artikel Universiteit van Californié.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *