Internet of Things: alles gaat online

Op een gegeven moment heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de term “Internet of Things” .
“Internet of Things” of kortweg “IoT” verwijst naar de verbinding van apparaten, anders dan computers en Smartphones, om gegevens te verzamelen en uit te wisselen via het internet.

Dus niet alleen mensen zijn online, maar ook dingen. Denk aan machines, (keuken)apparatuur, auto’s, de thermostaat, verlichting, e.d.
Ze vormen samen een groot “internet of things”, oftewel het internet der dingen. Dat klinkt misschien wat eng, maar al die apparaten en objecten leveren informatie waar wij mensen heel veel aan kunnen hebben.
Naarmate “Internet of Things” groeit, zal ook de lijst met aansturende apparaten groeien.

“Internet of Things” biedt dus oneindig veel mogelijkheden.
De verwachting is dat het Internet der dingen in de toekomst productieprocessen zal verbeteren en dat het oplossingen kan bieden voor problemen rondom energie en milieu, criminaliteit, gezondheidszorg en onderwijs.

“Internet of Things” kan gezien worden als de tegenhanger van het ‘Internet voor Mensen’ dat we zelf elke dag gebruiken (en daar bedoelen we dan eigenlijk het World Wide Web mee).
Zo’n netwerk van apparaten en sensoren die gegevens doorsturen kan erg nuttige toepassingen hebben, met name bij het in de gaten houden van een hoop zaken, zoals de drukte op de weg, en de kwaliteit van het drinkwater op verschillende plekken. Maar ook waar in het weiland de koeien precies staan en hoeveel melk ze hebben gegeven of waar een parkeerplaats vrij is en wanneer een onderdeel van een apparaat aan vervanging toe is. Hiermee maakt het IoT het mogelijk om een enorme hoeveelheid informatie geautomatiseerd uit te wisselen.

Dit kan uiteraard ook draadloos zijn, bijvoorbeeld via het mobiele netwerk of WiFi. Maar er wordt ook gewerkt aan alternatieve netwerken die los van de bestaande mobiele netwerken functioneren en meer gericht zijn op het versturen van kleine beetjes data en een laag energieverbruik. Het IoT wordt dus gebruikt door machines. En als machines met elkaar praten zijn ze daar in tegenstelling tot mensen vaak een stuk bondiger in. Er hoeven meestal geen video’s gestreamd te worden, een korte statusupdate van maximaal een paar honderd bytes is voldoende. Daardoor zou een sensor voorzien van een kleine batterij, ook in machines die niet op het stroomnet zijn aangesloten en met een draadloze verbinding, jaren kunnen meegaan.

Smart Homes

De meest gezochte IoT-term op Google is de “Smart Home”.
Stel; Je bent op weg naar huis van het werk op een koude winteravond en je realiseert je dat je vergeten bent om je verwarming in te stellen. Zou je het niet prettig vinden om de verwarming op afstand te kunnen activeren vanuit een telefoon App terwijl je naar huis gaat? Als je een slim of netwerk gekoppeld verwarmingssysteem hebt, dan kan dat. Sterker nog, een groot aantal mensen gebruikt regelmatig deze functies zoals deze al.
Maar waarom zou het daar stoppen! Ga gewoon naar een grote elektronicawinkel en je zult zeker een aantal slimme apparaten voor verlichting en stopcontacten vinden. Slimme apparaten worden ook steeds populairder voor veiligheid en beveiliging van het huis.

De volgende video geeft je een idee waar naar toe het slimme huis zou kunnen gaan:

Wearables

Er is de afgelopen jaren een explosie van slimme draagbare apparaten op de markt gekomen. De wearable is een apparaat dat is uitgerust met sensoren die gegevens en informatie over de gebruiker verzamelen. Het meest voor de hand liggende gebruik hier is gezondheid en fitness.

Je hebt bijvoorbeeld een horloge met een optische hartslagmeter, GPS-positionering en zelfs een MP3-speler met connectiviteit voor Bluetooth-oortelefoons.

Aangesloten auto’s

Het was onvermijdelijk dat als motorfabrikanten het tijdperk van slimme technologie omarmden, er een steeds groter aantal voertuigen beschikbaar zou zijn voor consumenten met sensoren om het passagierscomfort en internetconnectiviteit te optimaliseren. De meeste nieuwe auto-commercials tonen nu voertuigen met touchscreen-entertainmentsystemen met volledige apps die meer op uw Smartphone lijken en de mogelijkheid om draadloos op te laden, zoals de Smartphone.

Slimme steden

Smart City voorziet een stad waar IoT de controle heeft over verkeersmanagement, waterdistributie, afvalbeheer, stedelijke veiligheid en milieu monitoring. De populariteit wordt gevoed door het feit dat de Smart City belooft de echte pijn van mensen in moderne steden te verlichten. Wie zou er niet blij mee zijn als de technologie verkeerscongestie oplost, lawaai en vervuiling vermindert en steden veiliger maakt.
Er zijn letterlijk tientallen, zo niet honderden applicaties voor IoT, waaronder Smart Retail, Smart Farming, Connected Health en Smart Supply Chain.
Een eenvoudige Google-zoekopdracht geeft een lijst met alle huidige en toekomstige applicaties.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat Internet of Things de kwaliteit van het leven aanzienlijk zal verbeteren, zijn er enkele zeer reële zorgen over onze afhankelijkheid van alle verbonden dingen en hoe kwetsbaar we onszelf kunnen maken.
Laten we eerlijk zijn, bijna ieder van ons die zich op een plek bevindt zonder WIFI- of 4G-signaal voelt zich van de buitenwereld afgesneden.

 

Internet of Things creëert nieuwe beveiligingsproblemen?

Maar hoe zit het met de veiligheidsproblemen van een dergelijke afhankelijkheid van alles wat is verbonden?
Naarmate meer en meer apparaten met elkaar verbonden zijn, kan het een verontrustende vooruitzicht zijn dat cybercriminelen of cyberterroristen IoT-apparaten kunnen openen en controleren. Veel van die apparaten hebben geen automatische updates. Dat is op z’n zachtst gezegd niet zo’n goed idee voor een apparaat dat met internet verbonden is. De standaardinstellingen zijn vaak onveilig en moeten handmatig veranderd worden, iets wat maar weinig gebruikers überhaupt weten, laat staan dat ze het doen. 

Om dergelijke apparaten dan zomaar te mixen met je eigen computers en tablets, zorgt voor een groot risico. Een veilige aanpak is om je IoT- en domotica-apparaten te scheiden van de rest van het thuisnetwerk, iets wat je op verschillende manieren kunt doen.

De toekomst is aangebroken en IoT maakt daar onderdeel van uit en zal de manier waarop we leven en zakendoen veranderen.
Bedenk hoe internet de afgelopen twee decennia de manier heeft veranderd waarop we allemaal zaken doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *