Extra zonnepanelen geplaatst

Zonnepanelen garage

Op 28 augustus 2017 hebben wij extra zonnepanelen op ons garagedak laten leggen. Totaal 9 panelen van elk 285 Wp, totaal dus 2565 Wp.

Deze zijn toegevoegd aan onze bestaande installatie. De verwachting is dat wij hiermee, ondanks het feit dat dit garagedak in het voor en na seizoen gedeeltelijk in de schaduw ligt, minimaal 2100 kWh op jaarbasis kunnen produceren.

Deze nieuwe panelen zijn voorzien van een zogenaamde optimizer, zodat er voor wordt gezorgd dat als een paneel van de reeks minder produceert bij bijvoorbeeld schaduw de andere panelen gewoon volop blijven produceren.

Zonnepanelen dak
Zonnepanelen dak

Ons eerste 6 panelen van elk 250 Wp, totaal 1500 Wp, zijn in februari 2013 op ons dak gelegd en hebben tot nu toe een opbrengst tussen de 1380 en 1420 kWh op jaarbasis opgeleverd. Dat is dus een rendement van minimaal 92%.

Totaal hebben wij nu dus 4065 Wp aan zonnepanelen liggen.
De verwachting en de hoop is dus dat wij 3500 kWh op jaarbasis kunnen produceren.

Ons uitgangspunt is dat wij op jaarbasis minimaal zoveel stroom produceren als dat wij verbruiken. Zeker gezien ons constant dalende (lees: zuinig) energieverbruik en door nieuw en vervangend stroomverbruikende apparatuur van de afgelopen jaren denk ik dat wij dat op termijn zullen gaan halen.

Nu maar hopen op veel zon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *