De salderingsregeling voor en na 2023

Mijn Zonnestroom Installatie.

Er zijn momenten dat je met zonnepanelen meer energie opwekt dan verbruikt.
De verbruikte energie mag je aan het einde van het jaar wegstrepen tegen de geleverde energie. Dit heet salderen.

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Op zonnige dagen leveren mijn zonnepanelen meer energie op dan ik op dat moment zelf nodig hebt. Die energie stroomt dan terug naar het elektriciteitsnet. De energiemeter loopt dan terug, of de slimme meter registreert teruglevering. Omdat ik als het ware stroom ‘verkoop’, zou ik eigenlijk aan mijn energieleverancier een rekening moeten sturen. Dat vindt natuurlijk niemand handig. Daarom werkt het anders. De hoeveelheid stroom die ik terug lever, wordt met de aan mij geleverde stroom verrekend op mijn jaarrekening. Dit heet ‘salderen’.

Een voorbeeldje: stel dat je zonnepanelen in één jaar 1.250 kWh produceren. Hiervan gebruikt je 1.000 kWh zelf, en lever je 250 kWh terug. Voor al je elektrische apparaten samen heb je 3.500 kWh nodig. Je koopt 2.500 kWh (3.500 – 1.000) en op je jaarrekening betaalt je voor maar 2.250 kWh (2.500 – 250).
Salderen gaat automatisch. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. Het belangrijkste is dat je bij de leverancier en de netbeheerder bent aangemeld. Gelukkig is dat snel geregeld.

Energie terugleveren aanmelden bij de netbeheerder

Voor een correcte facturering van stroom die je gaat salderen, is het belangrijk dat je aan de netbeheerder doorgeeft dat je zonnepanelen op je dak hebt geplaatst. De netbeheerder kan dan controleren of je energiemeter geschikt is voor de registratie van de terug geleverde energie. Je energiemeter moet twee dingen afzonderlijk van elkaar kunnen meten: de stroom die je geleverd krijgt van je energieleverancier, en de stroom die je terug levert.

Dit is hoe u meldt dat u zelf stroom gaat opwekken:

  • Meldt bij je energieleverancier dat je zonnepanelen hebt. Door je zonnepanelen ga je waarschijnlijk minder energie kopen. Dat is dan waarschijnlijk een mooie gelegenheid om al je termijnbedrag te verlagen.
  • Registreer je zonnepanelen ook bij je netwerkbeheerder. Anders loop je de terug lever vergoeding mis. Bovendien wil de netwerkbeheerder graag vooraf weten hoeveel energie alle huishoudens samen ongeveer gaan terugleveren. Dat maakt het beheer van het netwerk eenvoudiger.
  • Doe dit wel binnen vier weken nadat je de zonnepanelen bent gaan gebruiken. Heb je heel veel of heel grote zonnepanelen (met een aansluitwaarde van 3×16 ampère of meer)? Dan moet je de installatie zelfs al registreren voordat je ze gaat gebruiken. Dat is belangrijk om in de gaten te houden.

Meer informatie over teruglevering en over het aanmelden van uw zonnestroomsysteem bij uw netbeheerder vindt u op energieterugleveren.nl.

De toekomst van de salderingsregeling voor zonnepanelen

De salderingsregeling verdwijnt gelukkig niet heel snel. De huidige salderingsregeling blijft in elk geval tot 2023 bestaan, zo maakte minister Kamp in juli 2017 bekend. Minister Kamp pleit wel voor een aanpassing van de salderingsregeling, omdat de regeling relatief duur is per bespaarde kWh en het de ontwikkeling van een efficiënt energiesysteem tegenhoudt. Daartoe heeft minister Kamp twee keuzes voorgesteld: de saldering wordt ingeruild voor ofwel een subsidie over de terug geleverde elektriciteit, of er wordt een investeringssubsidie gegeven bij de aankoop van zonnepanelen. Deze keuze laat minister Kamp over aan een volgend kabinet.

Waarom gaat de salderingsregeling voor zonnepanelen verdwijnen?

De salderingsregeling was bedoeld om zonnepanelen aantrekkelijk te maken voor particulieren. Het scheelt enorm op je energierekening. Nu steeds meer mensen zonnepanelen hebben, moet er iets veranderen. Het elektricteitsnet is er niet op berekend dat alle zonnepaneelbezitters op zonnige dagen veel stroom terugleveren of ‘parkeren’ op het net. In plaats daarvan worden er manieren bedacht om de energie thuis te bewaren.

Blijven zonnepanelen wel een interessante investering?

Zonnepanelen zijn en blijven een goede investering, ook wanneer de salderingsregeling afgeschaft wordt. Zonnepanelen worden nog steeds goedkoper. De verwachting is dat die trend zich zal blijven doorzetten. Bovendien zijn er een aantal andere ontwikkelingen die zonnepanelen ook bij een versoberde salderingsregeling interessant maken. Bijvoorbeeld de thuisaccu of de accu van een elektrische auto, waarmee je opgeslagen energie later weer gebruikt. Dus het blijft wel interessant om zonnepanelen aan te kopen en zonne-energie op te wekken, met of zonder salderingsregeling.
Bron: Essent, Vereniging Eigen Huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *